Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Wat is de Kevin Brown methode?

Wat is de Kevin Brown methode?

Even geleden schreven we al over de Garry Dean methode en we hebben al heel wat keren over de 2-emmer en 3-emmer methode geschreven. De Kevin Brown methode is niet zozeer een wasmethode, maar een polijstmethode. Eentje die de moeite waard kan zijn om te begrijpen.

In het kort: de Kevin Brown methode

Zoals we hierboven al zeggen is de Kevin Brown methode een polijstmethode. Eentje die eigenlijk een beetje tegen de gevestigde orde in gaat. Normaal gesproken leren wij namelijk dat je de polijstpad en het polijstmiddel aanpast op elkaar. Hierbij pas je ook de werkwijze aan op de producten die je gebruikt. Daarnaast begin je met het meest fijne polijstmiddel en ga je alleen een stap omhoog wanneer de resultaten niet goed genoeg zijn. Daarna bouw je weer in stappen af naar de meest fijne stap. De Kevin Brown methode werkt op een hele andere manier, zodat je goede resultaten kunt bereiken op grove imperfecties terwijl je een fijn polijstmiddel gebruikt.

Deel 1: de materialen

Voor de Kevin Brown methode gebruik je een vreemde combinatie van ruwe polijstpad en fijn polijstmiddel. Vooral de microfiber polijstpad is veelgebruikt in deze methode. Het fijne polijstmiddel geeft een lange werktijd en voorkomt het vroege hazen dat een grover polijstmiddel kan doen. Hiermee verminder je de opbouw van lakresten in het polijstmiddel, droogt het minder snel uit, stoft minder en heeft minder neiging tot aquaplanning van de polijstpad.
Als polijst wordt vooral de microfiber polijstpad aanbevolen omdat deze een hoge polijstwaarde heeft, terwijl de vezels flexibel genoeg zijn om in diverse kleinere imperfecties te komen. Daarnaast is het effectieve oppervlakte van een microfiber polijstpad zeer groot, wat helpt om alle polijstkorrels beter over de lak te bewegen. Lakresten en polijstresidu bouwt zich minder snel op omdat het polijstmiddel minder diep in de vezels trekt, in tegenstelling tot de foam pads.
Ten slotte wordt vooral de DA (Dual Action) polijstmachine aanbevolen. Deze heeft een subtiele wrijving van het polijstmiddels waardoor de imperfecties van meer verschillende hoeken worden aangepakt. Vooral de machines met een grote slag (bijvoorbeeld boven de 16 mm) hebben hier een gunstig effect op. Je moet er wel op letten dat de machine een hoog vermogen heeft om op lage toeren zeer stabiel te blijven draaien, ook onder wat meer druk. Hierdoor kun je stabiel blijven polijsten op lage toeren zonder een verval in vermogen of beweging. Prettiger voor je armen en beter voor het effect van het polijsten.

Deel 2: de voorbereiding

Wanneer je meteen goed wil beginnen hoor je een “polijstpad te primen”. Wanneer je begint met polijsten zul je misschien nog niet direct het gewenste resultaat zien. Na een paar panelen lijkt het steeds beter te worden. Dit komt omdat de hoeveelheid polijstmiddel in de polijstpad toeneemt. Wanneer de polijstpad goed voorbereid is, begin je meteen met een mooie verhouding tussen polijstpad en polijstmiddel. Te weinig en je hebt weinig polijst effect, teveel en de polijstpad glijdt over het oppervlak zonder echt te polijsten.
Je kunt een polijstpad “primen” door hier 6 druppels op te leggen met de grote van een erwt. Vervolgens gebruik je je vingers (of vergelijkbaar) om het polijstmiddel goed te verspreiden. Mocht het niet voldoende zijn, dan mag je nog wat extra polijstmiddel toevoegen. Je hebt teveel polijstmiddel aangebracht wanneer je met je nagel over de polijstpad gaat en er dikke klodders aan je nagel blijven hangen. Je mag hooguit een klein beetje resten op je nagel hebben.

Polijsten

Deel 3: het polijsten

Als je alle stappen hebt gedaan, dan kun je gaan polijsten. Zet je polijstmachine op het paneel en zet deze op de allerlaagste stand. Draai de snelheid heel voorzichtig omhoog tot deze begint met draaien. De machine moet in de laagste stand stand waarop deze nog wel beweegt. Beweeg nu rustig over het paneel en neem je tijd. Besef je dat je nu 2 of 3 stappen in 1x doet, dus het is niet zo erg als het iets langer duurt.
Mocht de polijstpad snel opdrogen dan kun je 2 dingen doen: 1. een pufje kraanwater op de pad sprayen (1 puf is doorgaan voldoende), of 2. een beetje polijstmiddel aanbrengen. Houdt er rekening mee dat je voor elk paneel nieuw polijstmiddel aan moet brengen. Maak minimaal 3 passen op elk paneel, in een dambord patroon (links rechts, boven beneden en weer links rechts).
Om de 2 á 3 panelen pak je een schone en droge microfiber doek en druk deze stevig tegen de polijstpad terwijl je de machine laat draaien op +/- 50% vermogen. Hiermee veeg je de polijstpad schoon. Als je ongeveer op de helft van de auto bent kun je het beste de polijstpad even uitspoelen onder de kraan en goed droogmaken (of een andere polijstpad pakken). Vergeet niet om je polijstpad weer goed te “primen”.
Tijdens het polijsten adviseren wij je om regelmatig het paneel af te vegen om te zien of je de gewenste resultaten bereikt.

Hoe werkt de Kevin Brown methode?

De Kevin Brown methode werkt omdat het niet focussed op: grover in korte tijd, maar juist: fijner in lange tijd. Tijdens het polijsten spelen meerdere dingen een belangrijke rol. De grofte van het polijstmiddel en de polijstpad, maar ook: druk, hitte, tijd, snelheid van beweging, grootte van de slag, hoeveelheid van polijstmiddel en hardheid van de lak. Met de Kevin Brown methode pak je een licht polijstmiddel, zodat je geen ruw werk gaat doen, terwijl je een grove polijstpad gebruikt. De grove polijstpad beweegt de kleine polijstkorrel stevig rond, terwijl de kleine korrels in elk hoekje en gaatje kruipen in de lak. Door de lage snelheid kun je veel langer werken met hetzelfde polijstmiddel. Het resultaat is dat je grove imperfecties gaat verfijnen, terwijl je deze fijn kunt afwerken zonder over te stappen een andere combinatie van polijstmiddel en polijstpad.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp