Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Hoe krijg ik mijn bruine banden weer schoon?

Hoe krijg ik mijn bruine banden weer schoon?

Ondanks dat je elke week een doekje over je banden haalt, lijken ze eerder bruiner te worden dan zwarter… Bovendien krijg je het bruine er niet meer af. Heel jammer, want die bruine banden zien er toch wel een beetje vreemd uit. Hoe krijg je die bruine banden weer schoon?

Waar komen die bruine banden vandaan?

Dit fenomeen wordt ook wel “Tyre blooming” genoemd en is een combinatie van de natuurlijke veroudering van rubber, gecombineerd met de verontreiniging die het tegenkomt tijdens zijn leven. Vuil zoals olie (op de weg), organische resten (planten, dieren, insecten), roet, vliegroest en nog veel meer soorten vuil worden over de zijkanten van de band verspreid op dezelfde manier zoals het op de velg zelf komt. Echter is de lak op de velg hard en dicht, terwijl rubber zacht en (enigszins) poreus is. Hierdoor kan het vuil dieper doordringen in het materiaal waar het veel moeilijker te verwijderen is. Vliegroest en teerresten kunnen bovendien extra oxideren wat ervoor zorgt dat het vuil als het ware naar buiten komt sijpelen.

Rubberveroudering is een proces waarin het rubber harder en stijver wordt. Hierdoor ontstaan langzaam hele lichte scheuren waar het vuil in kan kruipen. Dit vuil kan de veroudering versnellen, waardoor de band nog eerder aan vervanging toe is.

Zorgt rubberdressing / bandenzwart voor bruine banden?

Ja en nee… Het is afhankelijk van de situatie.
Ja, slechte dressing of bandenzwart kan ervoor dat vuil en viezigheid aan de band blijft plakken. Dat wil je natuurlijk niet, maar goedkope, vettige dressing heeft deze eigenschap helaas. Goede dressing droogt binnen een half uur op en laat een droge finish achter die geen vuil vasthoudt. Sterker nog, het kan zelfs voorkomen dat vuil in de band kan trekken. Je kunt dit makkelijk zelf controleren: breng de dressing aan (als die via een spuitbus is kun je al stoppen, die zijn altijd slecht!) en wacht een half uur. Veeg nu over de band. Is je vingers vies en vettig? Dan is het geen goede dressing (of je hebt het retedik aangebracht).
Nee, degelijke dressing zorgt niet voor bruine banden. Hierbij is het sleutelwoord: “degelijk”. Goede dressing droogt namelijk snel op en voelt daarna niet vet of nat aan. Het houdt vuil niet vast en kan er zelfs voor zorgen dat het niet goed kan hechten. Wanneer de band een keer afgenomen wordt is de kans groot dat je het meeste vuil er zo af kunt vegen.

Decontaminatie

Hoe krijg ik mijn bruine banden weer schoon?

Bruine banden zijn soms lastig schoon te krijgen, want het is heel afhankelijk van de ernst. Sommige banden zijn al jarenlang vuil aan het verzamelen, terwijl andere banden pas net een paar maanden aan vuil opgebouwd hebben. Vanzelfsprekend wordt het steeds lastig naarmate het vuil langer op de band zit, want het kruipt dieper in het rubber en tast het rubber ook meer aan. Om dit dan weer schoon te krijgen is een zekere mate van geduld, zweet en product nodig. Hiervoor raden wij vooral Total Wipe Out van Dodo Juice aan, maar ook Ferrous Dueller en Release the Grease kunnen helpen om het rubber weer helemaal schoon te krijgen.
Voor al deze producten geldt eigenlijk hetzelfde: opbrengen, met een kwast of borstel goed inwerken, even laten intrekken (nooit op laten drogen) en daarna goed afspoelen. Vervolgens deze stappen herhalen.

Wanneer zijn mijn bruine banden weer schoon?

Een goede indicatie is het afvegen met een natte doek. Deze moet schoon blijven. Als je nog zwarte/bruine vegen op je doek hebt, dan is het rubber nog niet goed schoon. Je kunt dit tijdens het schoonmaken ook zien. Wanneer je Total Wipe Out of Release the Grease over het rubber spuit en in gaat werken met een borstel of kwast, dan hoor je schoon en wit schuim te krijgen. Als het schuim gaat verkleuren, komt dit door het vuil dat losgetrokken wordt uit de band. Dan ben je dus nog niet klaar.
Vergeet niet Ferrous Dueller ook kan helpen om de vliegroest te verwijderen, maar net zoals het op je velg niet altijd met één beurt schoon is, zo is je band waarschijnlijk ook niet direct schoon na één behandeling. Je zult het waarschijnlijk meerdere keren moeten doen.

Kun je bruine banden voorkomen?

Simpelste antwoord: nee. Maar…. je kunt er wel voor zorgen dat het heel lang duurt voor het terugkomt. Door je banden regelmatig af te nemen verwijder je al een groot deel van het vuil. Als je een dressing van goede kwaliteit gebruikt zullen je banden een stuk meer hydrofobisch lijken (het rubber lijkt water af te stoten). Dit helpt ook om vuil te weren. Wanneer je deze twee technieken met elkaar combineert blijven je banden heel lang mooi zwart en schoon. Bijkomend voordeel is dat dressing beter hecht op schoon rubber, waardoor je langer kunt genieten van mooie, pikzwarte rubbers.

Meer lezen?

Wil je hier meer over lezen? Bekijk dan ook even het artikel op DetailinWiki.org

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp