Winkelwagen
Condens op de lak na het wassen van de auto

Condens op de lak na het wassen van de auto

Je hebt net je auto gewassen, afgespoeld en weer afgedroogd. Terwijl je je spullen op aan het ruimen bent zie je een soort waas op de lak. Er ontstaat condens op de lak en hoe vaak je het ook weer droogmaakt, het komt binnen enkele minuten terug.

Waar komt het condens vandaan?

Condens is het gevolg van vocht in de lucht dat zich afzet op koude oppervlaktes omdat de relatieve luchtvochtigheid te hoog wordt. Als er meer vocht in de lucht zit dan de lucht vast kan houden, dan moet dit vocht ergens naartoe. Het zet zich om in condens dat zich vormt op de meeste koude oppervlaktes. Aangezien staal en glas zeer goed zijn in het geleiden van warmte (en dus ook heel makkelijk en snel koud worden) zijn dit vaak de meest koude oppervlaktes van de auto. Als er ook nog eens weinig wind staat, dan is de kans op condens bijzonder groot.

In welke omstandigheden ontstaat condens?

Ideale omstandigheden voor condens zijn

  • Weinig tot geen wind
  • Snelle daling van temperatuur (vaak gepaard met heldere lucht)
  • Hoge luchtvochtigheid (zoals na enkele natte dagen)
  • Gebrek aan warmte van (bijv) een huis

Wat kan ik doen om dit te voorkomen?

Het is toch jammer als je niet kunt zien dat je auto net gewassen is. Dus misschien wil je graag voorkomen dat condens ontstaat. Wat kun je dan doen?

De auto warm laten draaien

Niet echt de meest goedkope of milieuvriendelijke optie, maar je kunt natuurlijk de motor laten lopen en de verwarming aanzetten. Zodra de panelen warm worden van de warme lucht in de auto, zal condens ook niet snel meer vormen.

De auto in de zon zetten

Door de zon warmen de panelen op, waardoor een dun laagje lucht over de auto opwarmt. Deze lucht kan meer vocht opnemen waardoor er niet alleen minder condens vormt, maar het zelfs condens kan opnemen.

De auto overdekt of in de garage parkeren

Als een auto overdekt staat, of in de garage, kan de lucht om de auto heen minder makkelijk weg. Hierdoor wordt het minder snel vervangen door koudere lucht en koelt zowel de auto als de lucht minder af. Minder afkoeling betekent ook minder gedoe met luchtvochtigheid en dus ook minder condens.

De auto afwerken met een QD na het afdrogen

Een Quick Detailer bevat enkele oliën die achterblijven op het oppervlak. Door het verschil in oppervlaktespanning ontstaat er minder snel condens. Vergelijkbaar met een laagje zeep op de spiegel in de badkamer.

Glasreinigers

Wat moet ik niet doen om dit te voorkomen?

Er zijn ook diverse dingen die niet helpen om dit te voorkomen. Vermijd dus vooral dit soort dingen als je niet wil dat condens ontstaat.

Wassen met warm water

Warm water verhoogd tijdelijk de temperatuur, waardoor er een laagje lucht ontstaat dat veel vocht (relatieve luchtvochtigheid) kan vasthouden. Zodra dit weer afkoelt moet dit vocht ergens naartoe, waardoor extra veel condens ontstaat op de lak.

Heel veel afspoelen

Door nog meer water toe te voegen aan het verhaal wordt het sowieso niet beter. Dit zal niet direct zorgen voor mee condens, maar zal het condens ook zeker niet voorkomen.

Blijven droogvegen

Door het steeds af te blijven vegen gaat het condens niet weg. Het heeft gewoonweg geen zin. Je kunt net zo goed wachten tot je een andere oplossing hebt en het daarna pas droogmaken.

Heeft het negatief effect op de lak of mijn laagje wax?

Nee, in principe niet. De lak kan dit kleine beetje vocht prima aan. En een vers of minder vers laagje wax kan dit ook prima weerstaan. Veruit de meeste sealants hebben hier ook geen problemen mee. Maar een coating kan hier minder goed op reageren wanneer deze minder dan 24 uur oud is. Dus heb je net een vers laagje coating aangebracht? Zorg dan dat je auto binnen staat, of ergens waar condens minder snel vormt. Gebeurt dan alsnog? Houd het dan zo droog mogelijk door af en toe de droogdoek te gebruiken.

Droogdoeken

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp