De autowasstraat en waarom je er weg wilt blijven

De autowasstraat is niets voor jou

De autowasstraat wordt ook weleens de autokrasstraat genoemd. Waarom? Dat leggen we hieronder haarfijn aan je uit, we leggen ook meteen uit waarom het handig is dat ze er zijn en hoe tof het is om je auto thuis te wassen in plaats van bij de autowasstraat.

​Wat is er mis met de autowasstraat?

​Dat ligt eraan hoe je naar je auto kijkt. Sommigen zien hun auto puur als een vervoermiddel. Hoe die erbij staat en hoe die eraan toe is, is niet van belang. Voor dit soort mensen is de autowasstraat een uitstekende oplossing voor een klusje dat ze niet leuk vinden om te doen. Maar anderen zien hun voertuig als een mooi stuk techniek dat glanst als een diamant. Er zijn zelfs mensen die de hele dag naar hun auto zouden kunnen staren als ze de tijd hadden. Voor hen is de autowasstraat geen geschikte oplossing.

​Waarom?
​De autowasstraat is een bedrijf dat voor een lage prijs klanten wil kunnen bedienen. Dit betekent dat hun schoonmaakmiddelen zo goedkoop mogelijk moeten zijn. De fabrikant van die schoonmaakmiddelen gaat dus geen dure wetenschappers inhuren om een shampoo te maken die zo veilig mogelijk is. Naast het feit dat er talloze auto's voorbij komen, die allemaal een andere hoeveelheid van vuil met zich meedragen (en daar moet de shampoo allemaal mee overweg kunnen), heb je ook te maken met de hoeveelheid shampoo die nodig is om de auto effectief schoon te maken.
​Jouw bijna-schone auto wordt dus bedolven onder dezelfde hoeveelheid van grove shampoo als die vieze jeep waar 2 centimeter modder op ligt. Je kunt je vast wel voorstellen wat dit met je lak doet. Gepolijste en ongeverfde velgen kunnen hier sowieso al niet tegen, want die slaan onmiddellijk dof uit. Rubbers en ongeverfd kunststof kan hier ook aanzienlijk door leiden op de lange termijn.

​De autowasstraat kan wel een wasstraat-was gebruiken

Je auto wordt tijdens een schoonmaakbeurt gewassen door een soort borstels. Dit zijn grote bewegende palen met doeken of borstels eraan. Deze doeken worden de hele dag door gebruikt. Als je ooit iets gewassen hebt, dan zul je hebben gezien dat de doek waar je mee poetst ook vies wordt. De doeken/borstels in de autowasstraat worden dus ook vies. En dat vuil wordt er niet uitgewassen. 'S Avonds zit er dus vuil van tientallen auto's in die borstels. En dat wrijft lekker over jouw lak heen. Niet erg subtiel ook, vaak gaat het nog redelijk ruw.

​Maar de autowasstraat kan ook handig zijn

​Vaak heb je bij de autowasstraat ook "doe-het-zelf" boxen. Deze kunnen heel handig zijn (naast dat ze ook vrij duur zijn). Deze boxen hebben meestal 1 veger met een waterslang en een hogedrukpistool. Die veger moet je laten staan, net zoals de doeken in de autowasstraat zijn deze bedolven onder viezigheid en zijn ze veel te ruw om over de lak van je auto te wrijven. Maar dat hogedrukpistool is wel handig. Als je zelf 2 emmers met sop meeneemt (wij hebben bijvoorbeeld emmers met stevige deksels), dan kun je je auto eerst met gewoon water afspuiten (dit verwijdert al een deel van het stof en vuil). Vervolgens was je de auto met je eigen shampoo en washandschoen volgens de 2-emmer methode. Daarna kun je de auto nog een keer afspoelen.
​Sommige autowasstraten hebben ook "osmose-water" of "streeploos afspoelen", wat water geeft zonder mineralen erin. Als dit water opdroogt krijg je dus geen lelijke kalkvlekken. Wanneer je dit gebruikt om je auto af te spoelen, is de kans op kalkvlekken bijzonder klein. Nu is het alleen nog de vraag of je de auto netjes afdroogt met een goede droogdoek, of dat je even de snelweg opdraait en met 120 km/h de waterdruppels weg ziet vliegen.

​Waarom is het tof om dan alsnog je auto thuis te wassen?

Misschien heb je thuis niet de apparatuur die je bij de autowasstraat hebt. Maar je hebt er wel je eigen spullen. Wanneer je zelfs wat beter bent geworden en je buren weten hoe goed je auto's kunt wassen, kun je nog een paar centen verdienen. Onze directeur heeft vroeger nog voor € 20,- de auto van buren staan wassen om zijn hobby te kunnen betalen. Voor ouders met kinderen kan het overigens ook erg leuk zijn om de kids erbij te betrekken, dat gaat bij de autowasstraat wat minder gemakkelijk.
​Ons advies is, neem er je tijd voor, neem geregeld een lekker koud glas Cola (of bier) erbij en geniet even van dit moment van rust. Over een uurtje is je auto weer spik en span om de hele buurt mee jaloers te maken.

Meer lezen?

Wil je meer lezen of leren over de wasstraat? Lees dan dit handige artikel op DetailingWiki nog even na.

Auto wassen

1 comments

  1. […] van de grootste bronnen van irritatie voor auto eigenaren: krasjes in de lak. Ironisch genoeg zorgen 99 van de 100 auto eigenaren zelf voor die krassen, maar toch storen ze zich aan deze krasjes op de auto. Het verwijderen van deze krasjes is een klus […]

Reacties zijn gesloten.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×