Mag je je auto wassen op straat? Hoe zit dat?

Mag je je auto wassen op straat? Hoe zit dat?

Op een mooie zondagmiddag zie je menig auto/motor-eigenaar naar buiten komen met een tuinslang, een paar emmertjes en de intentie om die wagen weer even helemaal mooi te maken. Maar… mag dit wel? Wat zijn de regels? Mag jij je auto wassen op straat?

Algemene Plaatselijke Verordening

Elke gemeente heeft een zogenaamd “Algemene Plaatselijke Verordening”. Wij zitten in Tilburg, en daar heeft de gemeente een openbaar document dat verteld wat dit inhoudt. In principe is de APV een uitleg vanuit de gemeente waarin je terug kunt vinden wat wel mag, wat niet mag en wat de algemene regels zijn voor de gemeente. Wikipedia zegt heel netjes het volgende hierover:

Een gemeentelijke verordening is een regeling die geldt voor iedereen binnen de gemeente, en die vaak tot doel heeft de gemeente netjes en leefbaar te houden voor iedereen. Op grond van de gemeentewet mogen en moeten gemeenten verordeningen uitvaardigen en ook sanctioneren.

Wat houdt dat voor jou als burger in? Dat dit document (onder andere) zegt wat jij wel of niet op openbare plekken mag doen. Soms staat er ook bij waarom je iets niet mag doen. Gemeente Tilburg is een grondwatergebied, en om te voorkomen dat de chemicaliën van het autowassen in het grondwater terecht komt, mag men geen auto wassen op straat. Dit voorkomt bovendien dat het riool aangetast kan worden door sterke chemicaliën die niet snel genoeg wegspoelen. Er zijn 355 gemeenten in Nederland, en elke gemeente kan hier een eigen besluit over hebben. Het is dus erg lastig om hier een lijst te geven van de plekken waar het wel of niet kan.

Wanneer mag je het wel, wanneer niet?

De Gemeente kan wel diverse regels in het leven roepen, er zijn nog altijd bepaalde situaties waarin het wel kan, namelijk: op eigen terrein. Heb jij een garage die op jouw grond staat? Heb je een oprit? Heb je een parkeerplaats waarvan jij grondbezitter bent? Dan zijn dit locaties waar de gemeente niets over te zeggen heeft. Wil jij hier je auto wassen? Dan kan dit gewoon.
Let er wel op dat het bij een huurwoning, huurgarage of huurparkeerplaats helemaal anders kan zijn. De verhuurder kan namelijk zelf ook regels maken over wat je wel of niet mag doen. Daarnaast zijn er ook situaties waarbij je WEL een parkeerplaats mag/moet kopen, maar geen eigenaar bent van de grond. In dat geval mag het ook niet, omdat jouw acties de grond eronder aan kunnen tasten en dat is van de gemeente.

Neem het zekere voor het onzekere

Weet jij niet zeker hoe het in jouw gemeente zit? Dan zul je lang niet altijd een goed of makkelijk antwoord vinden. Om je even een idee te geven, zoek maar eens op Google naar officiële documentatie van Gemeente Tilburg over het wassen van je auto. Die ga je zeer waarschijnlijk niet vinden. Sterker nog, wij hebben met de gemeente gebeld voordat we deze tekst gingen schrijven en de medewerker kon niet achterhalen in welk document te lezen is dat je je auto niet mag wassen. Echter weet de politie jou heel erg goed te vinden wanneer ze je betrappen.
Doorgaans ziet de gemeente het gelukkig al snel door de vingers en krijg je eerst een waarschuwing. Dus er zijn niet veel gevallen waarin je direct een boete krijgt. Maar het kan wel gebeuren. Heb je buurtbewoners die snel zeuren, dan is de kans op boetes al een stuk groter.
Neem dus het zekere voor het onzekere! Neem contact op met je gemeente en stel hen de vraag. Vraag ook in welk document dit geschreven staat, zodat je het terug kunt vinden. Is het antwoord niet erg duidelijk, dan kun je ook de politie of eventueel de wijkagent benaderen. Deze mensen weten dit meestal ook.

Wat zijn mijn alternatieven?

Ok, we weten nu dus dat sommige gemeentes erg moeilijk kunnen doen over het wassen van je auto. We laten voorlopig even in het midden of het ergens op slaat of niet, want over de standpunten van de gemeente (millieu, verontreiniging, wateroverlast) valt iets te zeggen, maar ook de punten vanuit de burger (hobby, onderhoud, aanzicht, geen geschikt alternatief) valt vaak iets te zeggen.
Desondanks zijn er bedrijven die de boodschappen wel snappen, en die een alternatief bieden. Meestal is dit natuurlijk vooral omdat ze een gat in de markt zien, maar deels ook omdat de burger ermee geholpen kan zijn. Zo komen er steeds vaker wasstraten die de mogelijkheid bieden om met je eigen producten de auto te wassen. Anderzijds zijn er zelfs volledig indoor wascentrales waar je overdekt je auto kunt wassen, stofzuigen en schoonmaken.
Het voordeel voor de gemeente is dat hiermee alle “vervuiling” op 1 locatie plaatsvind waar ze goede afspraken mee kunnen maken. Het voordeel voor jou is dat ze hier soms middelen/apparaten hebben die je thuis niet hebt (en nu ook neit meer hoeft te kopen). Het nadeel is natuurlijk dat het niet gratis is.
Helaas hebben ze meestal ook een wasstraat, waar ze maar wat graag hun klanten naartoe halen. Daar zijn wij dan weer geen fan van.

Waterless of rinseless wash

In theorie kun je de wet omzeilen door te wassen “zonder water”, of zonder af te hoeven spoelen. Hier mee komt geen, tot zeer weinig, van het waswater op of in de grond terecht. Je zou dus denken dat je hiermee voldoet aan de wensen of eisen van de gemeente. Echter is dat niet helemaal waar. In veel documenten wordt niet zozeer gezegd dat je wel of geen water mag gebruiken, maar wordt er simpelweg gesproken over “het reinigen van een voertuig”. Wassen zonder water, of zonder te spoelen is nog steeds reinigen. Je kunt de discussie aangaan met de gemeente, maar deze staat er helaas niet bekend om dat ze goed luisteren (of uberhaupt luisteren). Wij kennen een situatie waarin iemand een waarschuwing kreeg voor het wassen van de auto, ondanks dat hij een rinseless wash gebruikte. Deze heeft de kwestie uitvoerig opgenomen met de wijkagent, stadsbestuur en de gemeente. Uiteindelijk is zijn waarschuwing kwijtgescholden omdat de reden voor het verbod gebaseert was op wateroverlast. Niet iedereen is zo gelukkig dat de gemeente bereid is om je verweer serieus te nemen!

Autoshampoo

One comment

  1. […] Niet in alle gemeentes met je je auto thuis op je oprit wassen? Check daarom bij jouw gemeente of dit mag en voorkom een boete! […]

Reacties zijn gesloten.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×