Hoevaak moet ik mijn auto wassen?

Hoevaak moet ik mijn auto wassen?

Je hoort ons spreken over de wekelijkse was, je ziet die jongen in de straat zijn auto zeker om de paar weken wassen terwijl jouw collega’s zeggen dat ze hun auto 1x per jaar wassen. Hoe vaak zou je het eigenlijk moeten doen, en hoe vaak is de norm? In onze blog van deze week duiken daar eens lekker in.

Hoe vaak zou je je auto moeten wassen?

Laten we maar meteen beginnen met het antwoord waar je voor kwam. Helaas heb je dan ook geen reden meer om verder te lezen… tenzij…? Het antwoord is: zo vaak als jij wil dat je wagen schoon is. Sorry, dat is misschien niet helemaal het antwoord waar je op gehoopt had, maar daar komt het wel op neer. Er is geen verplichting om je auto te wassen, en er gebeurt niet zo heel erg veel negatiefs als je de auto niet wast. Uiteraard loop je het risico dat je lak hard achteruit gaat, er roest ontwikkeld of dat rubbers gaan lekken omdat ze uitgedroogd zijn. Maar de auto zal nog gewoon starten en je ook (waarschijnlijk) nog van A naar B brengen. Het wassen van je auto doe je voor een deel voor het (cosmetisch) onderhoud van je wagen, maar voor een ander deel voor jezelf. Hoe fijn is het om met trots naar je auto te kijken? Om complimenten te krijgen over je mooi wagen? Of om met trots in te stappen en te genieten van het frisse, schone interieur om je heen? Daarom raden wij doorgaans aan om de auto elke 500 kilometer te wassen.
Je kunt de vergelijking maken met kleding. Wanneer een broek vies is gooi je hem niet in de wasmachine omdat de broek je niet meer warm houdt, of omdat de broek zijn werk als kledingstuk niet meer doet. Je gooit hem in de was omdat die vlekken er niet mooi uit zien (en waarschijnlijk omdat het kan gaan stinken 😉 ).

Maar, waarom moet ik mijn auto zo vaak wassen?

Omdat jij dat wil natuurlijk. Omdat jij trots bent op die mooie wagen en omdat je hard hebt gewerkt om die auto te kunnen betalen. Een gemiddeld persoon rijdt 30 tot 70 kilometer naar zijn werk elke dag. Dit komt gemiddeld neer op ongeveer 1.5 uur autorijden per dag. Wanneer je dit 5 dagen per week doet, komt dat neer op 150 tot 350 kilometer per week (of 7.5 uur per week). Wanneer je de 500 kilometer aanhoudt, zit een gemiddeld persoon op 1 wasbeurt per 1 tot 3 weken (afhankelijk van de hoeveelheid kilometers per week).
Met een gemiddelde van zo’n 500 kilometers tussen de wasbeurten heb je absoluut reden om de auto weer te wassen, als je de auto sprankelend wil houden zul je wat vaker moeten wassen (zo wassen wij de auto ongeveer elke 200 kilometer).

Waarom is het een gemiddelde? En niet een vaste?

Niet iedereen rijdt dezelfde route naar zijn werk, niet iedereen rijdt dezelfde afstand en niet iedereen wil evenveel tijd/moeite steken in zijn auto. Daarom kun je niet 1 vaste waarde noemen. Daarnaast hebben de seizoenen hier ook invloed op. Tijdens de herfstperiode is het natter en viezer op de weg, waardoor het wassen ook eerder nodig is. In de zomerperiode is het vaak droog, waardoor er niet veel meer dan zand en stof op de auto ligt. Een huisvrouw die parttime op kantoor in het centrum werkt zal waarschijnlijk veel minder kilometers maken dan een vertegenwoordiger die elke dag het land doorkruist voor zijn klanten. De huisvrouw wast haar auto misschien om de 3 weken, om vooral vies regenwater weg te wassen, terwijl de vertegenwoordiger elke week de auto weer schoon moet schrobben. In de zomer kan die wasbeurt iets langer op zich laten wachten, maar tijdens de herfst of winter zal de auto elke dag wel een wasbeurt kunnen gebruiken. Dit is de reden waarom wij geen advies geven in weken of maanden, maar liever in het aantal kilometers. Want laten we eerlijk zijn, de auto wordt vooral vies wanneer deze gebruikt wordt. De hoeveelheid viezigheid die het oploopt van regen, vallende bladeren en stoffige wind is hooguit het puntje op de I.

Mijn auto staat lekker droog in de garage. Maakt dat uit?

Absoluut. Een auto die in de garage staat zal lang niet zo vaak gewassen hoeven te worden omdat hij buiten staat. Deze hoeft alleen maar gewassen te worden wanneer deze genoeg kilometers heeft gemaakt. Het kan ook al helpen als jouw auto op een overdekte parkeerplaats kan staan. Sommige kantoorpanden hebben zo’n overdekte parkeerplaats, waardoor jouw auto overdag een stuk minder vies wordt. Bijkomend voordeel is natuurlijk de zon ook minder effect op je auto heeft in de hete zomerperiode. Tijdens de winterperiode blijft de wagen lekker sneeuwvrij. Desondanks blijven wij bij het ruwe advies om elke 500 kilometer een wasbeurt te doen.

Auto wassen

1 comments

  1. […] hebben een tijdje terug een blog geschreven over hoe vaak je je auto zou moeten wassen. Daarin kwam naar voren dat het advies is om dit (ongeveer) om de 300 á 500km te doen. Maar er […]

Reacties zijn gesloten.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×