5 Tips voor streeploos schoon glas

5 tips om met meer gemak streeploos schone ruiten te krijgen

We kennen het allemaal wel: je gaat zorgvuldig met een schone doek en wat glassex over het glaswerk heen. Het lijkt schoon, maar dan draait de zon en zie je een grote waas van vegen en strepen. Toch niet zo’n geweldig resultaat…

Het streeploos schoon krijgen van een ruit is een kunst op zich. Eentje die niet weggelegd is voor iedereen. Voor huisvrouwen die nu op hun teentjes getrapt zijn zeggen wij: probeer je allerbeste truc eens uit op een voorruit en bekijk het resultaat eens goed in de vroege ochtendzon. Er zijn niet heel veel mensen die dan een vlekkeloos resultaat weten te behalen. Naast dat het storen kan zijn, kan het ook gevaarlijk zijn. Je kunt namelijk niet goed meer door de ruit kijken. Met de volgende 5 tips proberen wij je te helpen naar een beter resultaat.

Tip 1: eerst schoon, dan schoner

Als je al een tijdje je ruit niet meer schoon gemaakt hebt, is de kans groot dat het hard nodig is.Ga er maar vanuit dat het je niet in 1x lukt om het schitterend schoon te krijgen. Ons advies is dan ook om eerst het ergste vuil te verwijderen door een doek goed vol te spuiten met glasreiniger. In deze stap ga je dus niet voor: streeploos en perect, maar juist voor: minder vies.
Een streeploos resultaat is namelijk een stuk makkelijker te bereiken als de ruit redelijk schoon is.

Tip 2: binnen = links/rechts, buiten = boven/onder

Wil je graag weten waar die vervelende strepen zitten? Zorg er dan voor dat ze makkelijk te herkennen zijn. Veeg de binnenkant van alle ruiten van links naar rechts, of in ieder geval horizontaal. De buitenkant doe je dan van boven naar beneden, of in ieder geval verticaal. Zodra je straks strepen ziet, zie je meteen of ze binnen of buiten zitten.

Tip 3: gebruik goede materialen

We zien het oooo zo vaak: een flesje glassex en een oude zeem… We slaken dan een diepe zucht. Een zeem is geen slecht product, maar er is gewoon beter. Glassex is op zich ook niet zo slecht, maar er is gewoon veel beter. En als je op deze site zit, is de kans groot dat je niet voor “goed” of “redelijk” gaat. Maar dat je juist voor “beter” of “best” wil gaan. Glassex laat veel restsporen achter en de reinigende werking is matig. Een zeem kan sowieso al vrijwel geen vuil opnemen, alleen maar in het rond wrijven. Dus deze producten leggen we snel weg. Een methanol-gebaseerde glasreiniger weekt het vet en stof los en kan zelfs nicotine losweken. De methanol-basis zorgt ervoor dat eventuele restsporen volledig verdampen en verdwijnen. Een microfiber glasdoek is ontworpen om vuil in zich op te nemen zodat je het niet over het glas uitsmeert.

Glasdoeken

Tip 4: Vouw je doek vaak om

De strepen, vegen en grauwe waas is vaak te danken aan een vieze doek die over het glas wordt gewreven. Je bent in zo’n geval eigenlijk vooral vuil aan het uitsmeren, in plaats van te verwijderen. Gevolg is een hele dunne laag van viezigheid die na het ramen wassen opdroogt en weer zichtbaar wordt. Wil je dit voorkomen? Vouw je doek van regelmatig om. In principe kun je de doek 2 keer door het midden vouwen, waardoor je in totaal 8 vlakken krijgt om mee te werken.

Tip 5: Werk in een koele omgeving

Werk nooit in de brandende zon! Hierdoor droogt het product sneller op dan de bedoeling is. Het resultaat is dan dat het product de viezigheid losmaakt en vervolgens weer laat aankoeken wanneer het product opdroogt. Als je dan met je doek gaat wrijven is het vuil wel een beetje los, maar met elke veeg smeer je die half-natte laag vuil over het glas zonder dat het in je doek kan trekken. Zorg ervoor dat je ruiten koel zijn, en dat je niet in de volle zon staat. Is de temperatuur vrij hoog, dan kun je ook overwegen om het werk een dag te laten wachten. In de hele vroege ochtend is je ruit koeler dan in de avond.

Veel voorkomende fouten die problemen geven

Er zijn een paar dingen die vaak fout gaan bij het reinigen van ruiten. Zo denkt men bijvoorbeeld vaak dat je gewoon kunt gaan poetsen en het dan wel moet lukken. Maar als je ruit heel vies is ga je al snel de viezigheid uitsmeren over je ruit. En dat geeft juist de strepen en de waas.

Pas je verwachting aan

Zoals gezegd: je ruiten perfect streeploos schoon onder alle lichtcondities is een kunst. Het is niet erg als het je niet lukt. Sterker nog, sommige hebben aardig wat oefening nodig om het onder de knie te krijgen. Dus geef jezelf de tijd en richt je juist op wat er fout is gegaan, in plaats van het feit dat het nog niet perfect is. Elke keer is het een beetje beter. De handdoek in de ring gooien zal sowieso niet helpen om beter te worden.

Glasreinigers

Het wordt toch weer vies…

Je ruit wordt helaas weer vies, en het resultaat is grotendeels de vieze lucht om ons heen. De lucht op de weg is zeker niet schoner, waardoor je ruiten nog makkelijker vies worden. Worden je ruiten ook nog eens nat? Dan heb je stof dan blijft hangen, roetdeeltjes uit de lucht die blijven kleven en de viezigheid in het regenwater dat op je ruit blijft liggen.
Binnenin de auto is het helaas ook niet veilig, de lucht wordt via het filter aangezogen en vanuit het dashboard tegen de voorruit geblazen, deze lucht is zeker niet perfect schoon. Je auto blaast dus eigenlijk vieze lucht tegen de voorruit aan, waardoor deze langzaamaan vies wordt.
Gebruik je vaak de airco, dan ben je goed bezig. De airco filter de lucht extra en haalt vocht uit de lucht. Minder vocht betekent drogere ruiten, en minder kans voor stof en vuil om op het glas te blijven kleven.

One comment

  1. […] doen om condensvorming op je ruiten nog verder te beperken, zo heeft ODK bijvoorbeeld een speciale glasreiniger gemaakt die helpt om enkele weken lang condensvorming tegen te gaan. Verwerk deze zoals je normaal […]

Reacties zijn gesloten.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp