Auto polijsten, hoe moet dat?

Auto polijsten, hoe moet dat?

De meesten denken dat auto polijsten simpel en gemakkelijk is. Een korte handeling waarmee je in enkele minuten je auto herstelt naar nieuwstaat. Uiteraard kun je het zo moeilijk maken als je zelf wilt, maar er komt wel iets meer bij kijken. Wij leggen je graag uit waar we het over hebben zodat jij een vliegende start kunt maken. Heb je aan de hand hiervan nog meer vragen over auto polijsten? Stuur dan even een mailtje.

Waarom zou je je auto polijsten?

​Er kunnen meerdere redenen zijn om te denken aan auto polijsten. De lak kan dof zijn geworden, de kleur kan verweerd zijn of je hebt heel veel krassen waar je je aan stoort. Wat de reden ook is om je auto te polijsten, je wilt geweldig resultaat. Het zou natuurlijk jammer zijn als je geld uitgeeft aan diverse producten om vervolgens teleurgesteld te zijn over het resultaat. Helaas zit een groot deel van dit resultaat in kennis en techniek. Alhoewel wij je niet op kunnen leiden tot een polijst-god, kunnen wij je wel helpen om gemakkelijker een top resultaat te bereiken. Laten we beginnen bij het begin.

Hoe bereidt je alles voor?

​We beginnen natuurlijk vooraan: hoe bereidt je alles voor om je auto te polijsten? Hiervoor kijken we eerst even naar hetgeen we gaan doen bij polijsten. We gaan namelijk over het oppervlak wrijven met polijstmiddel en een polijstpad. Dit betekent dat we er geen viezigheid bij willen hebben. De lak moet heel erg schoon zijn, omdat we anders het vuil over de lak wrijven, en laat dat nou net hetgeen zijn dat voor de meeste krassen heeft gezorgd. Kortom, we moeten beter gaan reinigen dan gebruikelijk (niet aan de vrouw vertellen hoe goed we dit kunnen, straks mogen we het hele huis zo aandachtig gaan poetsen 😉 ).
​We gaan dit doen door middel van wassen, kleien en chemisch reinigen. En alhoewel dit heel eng klinkt, valt het allemaal best mee. Doe het in stapjes en binnen no-time heb je het allemaal onder de knie.

Wat heb je nodig?

​Het is moeilijk om een lijst te vullen voor alle situaties, het is namelijk voor een groot deel afhankelijk van de viezigheid op de lak. In sommige gevallen heb je een teer-verwijderaar nodig, in andere gevallen niet. De lijst hieronder geeft je in ieder geval een goed startpunt.

​Emmers (minimaal 2)

Uiteraard zijn deze emmers om je auto mee te wassen. Wij adviseren om minstens 2 emmers te gebruiken. 1 emmer vul je met een sopje (shampoo en water), de 2e emmer vul je met schoon water om je washandschoen in uit te spoelen. Zo houdt je het sopje lekker schoon.

​Washandschoen

​Een washandschoen heeft veel voordelen; het maakt beter schoon, het houdt water goed vast, tilt vuil op (in plaats van meesleuren) en het flexibele ontwerp maakt het makkelijker om in hoekjes te komen. Voorkom dat je nieuwe krassen maakt door een goede washandschoen te gebruiken.

​Shampoo

​Kwalitatieve auto-shampoo maakt het wassen makkelijker omdat het beter schoonmaakt, soepeler over de lak glijdt en vaak ook nog eens lekker ruikt. Een goede shampoo is essentieel om de lak schoon te houden op een veilige en verantwoorde manier.

​Teer en lijm verwijderaar

​Heb je lijmvlekken van een oude sticker of badge? Of heb je vieze teervlekjes bij je wielkas? Een teer-verwijderaar is een oplosmiddel die deze plakkerige resten oplost en makkelijker verwijdert.

​Vliegroest verwijderaar

​Je auto is waarschijnlijk bedolven onder kleine deeltje vliegroest. Deze kun je niet allemaal wegwassen en zijn lastig te verwijderen. Als je direct gaat kleien zal je klei eerder vervangen moeten worden. Deze deeltjes zijn gelukkig gemakkelijk en snel te verwijderen met een vliegroest verwijderaar (fallout remover).

​Klei-glijmiddel

​Als je gaat kleien heb je klei-glijmiddel nodig. Deze “claylube” zorgt ervoor dat de klei gemakkelijker over de lak glijdt zonder “marring” te veroorzaken.

​Klei

​Klei is een uitstekend middel om hardnekkige vervuiling en ongewenste deeltjes van je lak te verwijderen. In combinatie met het klei-glijmiddel kun je zo een spiegelgladde lak krijgen, klaar om gepolijst of beschermt te worden.

​Droogdoeken

​Een goede microfiber droogdoek maakt het gemakkelijk en simpel om de lak te drogen zonder enige strepen te maken. De stof is zacht, zeer water-absorberend en laat het water niet los. De microvezels in de stof zijn ontworpen om effectief te zijn zonder het oppervlak te beschadigen. Ons advies is om geen handdoeken, theedoeken of oude t-shirts te gebruiken! Deze zijn veel te ruw.

​Polijstmiddel

Wanneer je gaat polijsten heb je hier natuurlijk een product voor nodig. Polijstmiddelen zijn er in verschillende groftes. Het advies is om nooit grover te pakken dan wat je nodig hebt. Werk daarna terug naar de lichtste variant. Voorbeeld: begin met een medium polijst en volg daarna op met een finishing polijst.

​Polijstmachine

Een polijstmachine kan het auto polijsten een stuk sneller en gemakkelijker maken. Vooral voor de beginners raden wij de Dual Action machines aan. Deze doen het harde werk voor je, terwijl jij de machine alleen maar over het oppervlak hoeft te bewegen. Werk in vlakken van ongeveer 40cm bij 40cm.

​Polijstpads

​Een goede polijstpad helpt om het polijstmiddel beter te verdelen, maakt het polijsten nog effectiever en kan bijdragen aan het voorkomen van hologrammen. Net zoals bij polijstmiddelen zijn er verschillende groftes. Ons basis advies is om een medium polijst te combineren met een medium polijstpad.

​Microfiber doeken

​Hiermee kun je het polijstmiddel afnemen als je klaar bent, deze zijn heel erg zacht (geen krassen na het auto polijsten) en zijn tevens zeer effectief in het verwijderen van polijstmiddel. Op deze manier kun je veilig de lak afnemen zonder nieuwe krassen te maken.

​​IPA (Iso-Propyl Alcohol of panel wipe

​Na het polijsten zitten er nog polijstoliën op de lak. Deze zie je bijna niet, maar kun je soms nog wel voelen. Deze oliën vullen de microscopische krasjes op waardoor je eigenlijk niet goed ziet hoe perfect het resultaat is. Na een paar dagen/weken verdwijnen deze oliën vanzelf, en wordt de waarheid alsnog onthuld. Het is dus handig de oliën meteen te verwijderen. Je wax, sealant of coating zal tevens een stuk beter presteren zonder deze oliën.

​Wax, sealant of coating

​Ben je klaar met polijsten? Dan moet de lak eigenlijk weer opnieuw beschermd worden. Het polijsten heeft de oude bescherming weggehaald. Je kunt je lak weer opnieuw beschermen met een wax, een sealant of een coating. Het leuke is dat deze producten ook vaak extra glans toevoegen en zo je auto nog mooier maken dan hij nu al is geworden.

Applicators

Vaak vergeten, maar zo ontzettend vaak gebruikt: de applicator pads. Speciale kleine foam pads die het aanbrengen van wax, sealants en vele andere producten een stuk makkelijker maakt.

Wat doe je na je auto polijsten?

​Je hebt nu een dag flink staan ploeteren om je auto “als nieuw” te krijgen. Daar ben je trots op. Die vieze bak is nu ineens jouw diamantje op wielen. En groot gelijk heb je, die trots heb je verdiend. Maar nu wil je dat resultaat ook behouden. Het zou jammer zijn als je er niets meer van ziet over een paar weken. Daarom raden wij het zeer sterk aan om je auto te wassen op de juiste manier: 2 emmers, goede auto shampoo en een geschikte washandschoen. Ook professionele droogdoeken maken een wereld van verschil.
​Af en toe een rondje met een Quick Detailer helpt vaak ook al om die ongelofelijke glans vast te houden.

Dingetjes om op te letten

​Voor je gaat polijsten is het van zeer groot belang dat de lak echt super-schoon is. Is het dat niet? Dan ga je tijdens het polijsten deze viezigheid over je lak wrijven. Op deze manier maak je vaak juist meer krassen dan je verwijdert. En dat zou jammer zijn.
​Let er bovendien op dat polijstmiddel soms een wittige waas kan achterlaten op rubbers en ongeverfd plastic. Probeer hier dus bij uit de buurt te blijven of tape die gebieden af.
​Niet meteen het meest perfecte resultaat? Geen wonder. Er zijn professionele auto-detailers die jaren hebben moeten oefenen om een feilloos resultaat te behalen. Het is niet moeilijk om een “verbeterd” effect te behalen, maar vlekkeloze perfectie is een stuk moeilijker. Is het echt een keiharde eis om een perfect resultaat te behalen? Schakel dan een auto-detailer in. Je kunt deze gemakkelijk vinden via onze Detailer-Zoeker.

​Is er ook een quick-fix?

​Jazeker. Veel pre-wax cleaners hebben hele lichte polijst bestanddelen. Dit hebben ze om marring gemakkelijk te kunnen verwijderen. Alhoewel dit niet sterk genoeg is om krassen te verwijderen, is het wel sterk genoeg om oxidatie van de lak te verwijderen. Een pre-wax cleaner is heel simpel en snel aan te brengen en geeft eigenlijk meteen al een “verbeterd” resultaat. Als je geen tijd hebt voor auto polijsten, dan kan dit een alternatief zijn.
​Wil je nog ietsje meer glans erbij? Combineer het dan met een “glaze”, deze verhult de krasjes voor een groot deel, waardoor het lijkt alsof het oppervlak net gepolijst is. Houdt er echter rekening mee dat dit maar tijdelijk is.

Meer leren of lezen?

Wil je meer lezen en leren over polijsten? Dan kun je altijd nog dit handige artikel doorlezen op DetailingWiki voor meer informatie.

Polijsten

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×